HÄLSA FÖR MIG

Under sex år har ett statligt program med namnet ”Hälsa för mig” varit under utveckling av E-hälsomyndigheten, Det skulle ge alla svenskar “makt över sina egna hälsouppgifter.”

På ett personligt hälsokonto skulle alla som vill kunna samla uppgifter från både sjukvården – som sjukjournaler och läkemedelsuppgifter – och från andra källor som olika hälsoappar , och användarna skulle själva bestämma om de vill dela med sig av de känsliga uppgifterna till läkare, anhöriga eller privata företag.

Det skulle bli  “ett stort kliv in i framtiden för den svenska hälso- och sjukvården.  Helt nya tankar för vården som skulle ge oss som patienter större makt och inflytande.”

Sedan 2012 har man lovat att projektet bara är något år bort. Men dessbättre har datainspektionen satt stop för projektet, och nu efter 6 års utvecklingsarbete till en kostnad över 140 millioner kronor har E-hälsomyndigheten uppdaterat sin webbplats med uppgiften att “Hälsa för mig” inte kommer att lanseras.

Projektledaren Carl Jarnling och kommunikationschefen Erika Burlin Hellman på E-hälsomyndigheten låter oss få veta att: “För de pengarna har vi tyvärr inte kunnat öppna någon tjänst. Vi har fortsatt att bygga den kunskap och erfarenhet som vi nu har, men det är inget som kommit någon till nytta, än så länge.”

“Vi beklagar det, det är inget vi är glada över naturligtvis.”

Generaldirektören på E-hälsomyndigheten Janna Valik har inte velat låta sig intervjuas om projektet.

Inte konstigt att sjukvården mera eller mindre har havererat när byråkrater och administratörer utsätter den för sådana idiotier. 

Finns det någon som kan berätta för mig hur detta befängda projekt skulle ha kunnat tillföra annat än försämring av patientsäkerhet och kvalitet på sjukvården? 

Hur skulle det kunna gagna patienten att undanhålla viktig information från sjukjournaler och läkemedelslistor för sin läkare? Kan någon förklara?

Det blev stor uppståndelse när Gudrun brände 100 000 kronor i Almedalen. Det var ett belopp man kunne begripa. Nu har 140 millioner av våra skattepengar gått upp i rök. Summan är så ofattbar att vanligt folk inte kan relatera till den, och därför passera det obemärkt i mediabruset. Helt i överenstämmelse med Parkinsons lag. 

140 millioner av våra surt förvärvade inkomster.

Det kanske inte var så fruktansvärd upprörande att ställa frågan i alla fall: 

“Va f…… får vi för pengarna?”

 

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x