STOR KIRURGI MED SMÅ MEDEL

Stor kirurgi med små medel är min favorittitel när jag är ute och föreläser. 

Det går verkligen att uträtta stort om bara viljan finns. Rostfria stålstag och kraftig ståltråd  är allt vad man behöver för att hjälpa en patient med ryggfraktur. 

Även om ryggmärgen är skadat så att patienten har blivit förlamat lär det värd att operera. Förlamningen påverkas i allra flesta fall inte, men stabilisering av kotfrakturen eliminerar smärtorna som omöjliggör omvårdnad och mobilisering.  Patienten kan omedelbart starta rullstolsträning och slipper ligga sängbunden med allt vad det innebär. Liggsår, blodpropper, lunginflammation, muskelsvinn och depression. 

Nöjd patient

 

Ett stort tack till prof Hans Trop, Linköpings Universitet. Han lärde mig tekniken under den tid som vi arbetade tillsammans på Höglandssjukhuset i Eksjö. Mitt absolut bästa minne av tiden som ortoped i Sverige.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x