EKLAMPSI

Eklampsi eller på svenska svangersskapsförgiftning är en fruktat komplikation som kan stöta till under sista delen av graviditeten. Fruktat därför att dödligheten för båda barn och moder är hög vid den fullt utvecklade formen av eklampsi.

Trots omfattande forskning vet man fortfarande inte säkert orsaken. Så många olika teorier har lagts fram att man kallar tillståndet “Teoriernas Sjukdom”.

I Sverige fångas symptomen oftast upp i tid och behandling indledes innan svåra komplikationer hinner utvecklas. Men i Aira blev patienterna oftast burit in på “helikopter” djupt medvetslösa med kramper.

Här är en patient med trillinger och svår eklampsi.

Alla överlevde! ” Waqaayoon Hagalatu!”( Priset vara Herren!)

Högt blodtryck, äggvita i urinen och ödem (kroppssvullnad) är de tre klassiska symptomen. Blodtrycket och svullnad av hjärnan orsaker svåra kramper och medvetslöshet. Svullnaden av lungvävnaden orsaker lungödem med skummand sekret – patienten “druknar”. Blodtrycket kan bli skyhögt och orsaka hjärnblödning med halvsidig förlamning.

Halvsidig förlamning

Det kan uppstå koagulationsrubbningar med spontana blödningar och organsvikt (HELLP).

Spontan blödning “blåmärke” på grund av koagulationsrubbning

Det gäller att bryta den onda spiralen. Hindra kramperna och få ned blodtrycket. Den allra bästa, säkraste , effektivaste och till och med billigaste medicinen är ett vanligt förkommande grundämne. Magnesiumsulfat MgSo4, ett salt som förekommer i naturen. Det är effektivt kramplösande. I tillägg till det ger man lugnande och blodtryckssänkande medikamenter.

Under studietiden vikarierade jag som läkare på Kalundborg sjukhus i Danmark. Där lärde jag att ge MgSo4 som injektion i musklen. 2 Gram i vardera skinka. Två rejäla sprutor! För att undvika överdosering, som kan göra patienten så djup medvetslös att döden inträffar, kontrollerade vi alltid knäreflexen innan vi gav nästa spruta. Var det liv i reflexerna var det liv i patienten och då var det var fritt fram. Enkelt, men säkert.

Sådan gjorde vi också i Aira. Men det var mycket annat omkring patienten, inte minst täta kontroller och noggrann övervakning.

En morgon hittade jag följande kommentar som nattsjuksköterskan hade skrivit på kontrollistan: “OH, GOD HELP US, PLEASE!”

Och som regel hörde Gud våra böner. Se bara videon här (VARNING! Starka bilder för känsliga individer)

Fullt utvecklat eklampsi med generaliserade kramper

Under en av mina föreläsningar undrade någon i missionsförsamlingen om jag hade upplevd “mycket helbrägdagörelse och mirakler”. Jag tyckte att det man ser i videon är mirakel nog i sig. Det räckte i alla fall för mig.

“Sa­li­ga är de som in­te har sett men ändå tror” Johannes 20 : 19 – 31

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x