PÅ EGNA BEN

Som jag berättat tidigare är ortopedi icke något högprioriterat område inom etiopisk hälsovård. Min helt personliga analys är att det saknas tradition för att bedriva ortopedisk verksamhet i det hele tagit. Lärarna på universitetssjukhusen är inte up-to-date och det avspeglar sig hela vägen i systemet.

Etiopiska kirurger föredrar stora heroiska bukingrepp framför att rätta ut armar och ben på krymplingar.

Därför var det en stor glädja för mig när jag lyckades övertyga – inte övertala – en yngre kollega på sjukhuset i Aira att ortopedi är roligt och intressant. EDUF har finansierat hans specialistutbildning i ortopedi. Snart är han färdig och kommer att återvända till sjukhuset i Aira. Det är något rigtigt stort, för det finns inte många ortopeder i landet. Och de få som finns klumper sig sammen i huvudstaden där det finns bättre möjligheter för att göra sig förmögen på privata klinikker. En ortoped på Aira Hospital blir en mycket stor tillgång.

Flickan i videon promenerade i regnet med två väninnor. Blixten slog ned och dödade hennes väninnor. Hon själv fick svåra brännskador som läkte med svåra kontrakturer av båda knä. Hun fick krypa. Kunne inte rätta på benen.

Så många förkrympta tiggare vi såg i Addis Abeba och andra större städer som också tog sig fram krypande. Skulle hennes öde bli samma? Tiggerska?

Operationen var inte enkel. Men med hudtransplantation och andra korrektioner kom hun till slut upp att gå på egna ben. Ända hjälp under rehabilliteringen var uppmuntrande tillrop från personal och pårörende. Fysioterapeuter finns inte utanför huvudstaden

. Till slut kom dagen då hun skrevs ut i sina finkläder. Upprest. På egna ben

På egna ben

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Thews
15 januari, 2019 10:13

Fantastiskt att se henne gå