DJURET I MAGEN

Det kom en annan ung kvinna med en tumör i underlivet. Hon förklarade att det fanns ett djur inne i magen som gnagade på henne inälvor. Med mycken inlevelse och särdeles övertygande visade hon vid att bita sig själv i armen hur djuret betedde sig inne i magen. Och hur ont det gjorde.

Det hade det gjort i flera dagar. Jag glada mig över att hon utan minsta krångel gick med på operation. Men jag gjorde klart att det verkligen inte var ett djur därinne i magen. Snarare en torkverat ovarialcysta.

En cysta på äggstocken kan vrida sig omkring stjälken. Blodtillförseln till cystan stryps vilket framkallar fruktansvärda smärtor och så småningom nekros (kallbrand) av cystan.

Vi opererede henne i ryggbedövning. Populärt – men felaktigt – kallat ryggmärgsbedövning. Hon var vaken, men kände ingenting. Jag hade rätt. Det var en strangulerat ovarialcysta. Enkel att ta bort. Hon var botat.

Jag tog cystan och höll den i vädret så hon kunne se bakom skynket. Jag var ny och hade ännu inte lärd mig språket, så jag fick personalen att översätta:

“Titta! Ser du? Det var inget djur!”

Hon svarade. Personalen översatte:

“Jaha! Där är boet, men vart är djuret?”

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x