FISTELKIRURGEN

Redan 1978 lärde jag mig att operera vesikovaginala fistlar på Addis Abeba Fistula Hospital. Det ända av sitt slag i hela världen på den tiden. Det var ett missionärspar från Australien doktorerna Reginald och Cathrine, Hamlin, som kom till Etiopien för att arbeta som gynekologer på Princess Tsahayes Hospital i huvudstaden som grundade fistelsjukhuset..

Liksom doktor Sims i South Carolina lät sina patienter, slavinnorna, assistera till sina operationer anställde Hamlins flera av sina patienter – företrädesvis de som inte blev botade – och lät dem assistera på operationssalen. En av dem, vid namn Mamitu, utvecklades till den skickligaste fistelkirurgen i staden. Hon har lärd upp många unga kirurger i fistelkirurgi under åren.

I min strävan efter att blive så skicklig som möjligt till denna delikata kirurgspecialitet läste jag böcker av en – för de allra flesta – helt okänd fistelkirurg. Den största doldisen inom specialiteten. Doktor Kees Waaldijk. Han är verksam i norra delen av Nigeria där han i snart 40 år har vigt sitt liv åt att bota kvinnor med vesikovaginala fistlar.

I motsats till Addis Abeba Fistula Hospital skyr han kändisskap och rampljus. Han arbetar i det tysta och koncentrerar sig uteslutande till kärnverksamheten, operationerna. Han är den ojämförbara mest erfarna fistelkirurg i världen. Jag hade den stora förmånen att följa hans verksamhet under ett par månader och lärde mig otroligt mycket.

Varje morgon tas doktor Kes emot som vore han Messias

Doktor Kees ankommer till sjukhuset

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x