SVENSK SKITVÅRD

Mycket har jag upplevd under alla mina år i tredje världen, men blodfläckar och köttslamsor på instrumenten som kirurgen får i handen inför en ny operation är så katastrofalt att jag alldrig kunnat förställa mig att det skulle inträffa. I alla fall inte på några av de “primitiva” sjukhus jag arbetat på under två decennier i den “underutvecklade” delen av världen.

Det måste vara att svenska folket numera är så härdade av alla tidigare skandaler att det inte blir några större folkeliga reaktioner.

Hallo! Vi lever i ett av världens rikaste länder och betalar världens högsta skatter. Då är det faktisk relevant att fråga: “Va f……. får jag för pengarna?”

Förklaringen till snusket är “personalbrist”. Och sjukhusledningen uttalar i fullt alvar att “detta är absolut ingen önskvärd situation.” Blah!

De till kriminellt gränsande skandaler poppar upp så tät att man inte hinner smälta den ena förr än den nästa är på tapetet.

Köttslamsor på instrumenten. Det må vara hänt, men skit! Avföring läcker till sterilcentralen där de kirurgiska instrumenten skall rengöres och steriliseras. Chefsläkaren är ovetande. Först dagen efter kommer ett lagom neutralt pressmeddelande att det har rapporterats “mindre takdropp i packrummet till Sterilcentralen. Felsökning påbörjades omedelbart och felet lokaliserades omgående till toalettgrupp på våningen ovanför och toaletten stängdes direkt av och stoppet åtgärdades. Packrummet sanerades omedelbart”.

Vi kan känna oss trygga. Eller? Samma sak har hänt tidigare och vad säger att det inte kommer att hände igen?

Detta – i absolut särklass största och dyraste skandalbygge – är resultatet av att ge politiker, byråkrater och administratörer utan erfarenhet av sjukvård fria händer. Så att de kan leva ut sina perverse visioner och ambitioner helt ansvarsfritt och på skattebetalarnas kostnad.

Ibland fick jag frågan om inte det fanns mycket korruption i Etiopien. Mitt svar var alltid:

“Absolut!” men inte på långa väger så utbredd och i så stor skala som i Sverige!”

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x