DR. TENA

En av stofilerna höll låda i kafferummet. Han berättade om de gamla goda dagarna när han var ung läkare.

“På den tiden då fanns det minsann riktiga originaler bland överläkarna. Det förekommer inte längre.” sade han nostalgiskt

“Men du har ju själv blivit ett original. Du ser det bara inte.” påpekade jag.

En sköna dag kom verkligheten ifatt mig också. Jag hörde i förbifarten en yngre kollega prata om en viss dr. Tena och undrade vem det kunde vara. Jag frågade en AT läkare. Hon rodnade, tvekade, flackade med blicken och sade med ostadig röst:

“Men det är ju du! AT läkarna har gett dig smeknamnet dr. Tena för att de måste ha inkontinensskyd när du är bakjour!”

Jag visste i för sig att det inte var alla yngre kollegor som uppskattade min rättframhet, men att det var så illa kom ändå som lite av en överraskning. Därför blir jag extraglad varje gång någon skriver och berättar vilken bra handledare jag varit.

Jag fick en aha upplevelse på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås där jag gick musiklinjen i tre år. Jag tyckte lärarna var underbara. Duktiga, kunniga och med en “laidback” attityd som passade mig perfekt. Jag tror ju att utmaningar är bra och leder till att eleven växer och utvecklas. Därför blev jag förundrat över att läsa en mycket negativ elevrecension som framställde lärarna som lata. De lämnade också eleverne vind för våg.

För så är det. Den obegåvade, lata och allmänt ointresserade hopplösa individen uppskattar inte att testa sina gränser. Den föredrar att stanna kvar i puppen, inlindad i bomull.

Varje gång telefonen ringde när jag var bakjour sade min hustru bekymret:

“Erik, försök nu vara snäll!”

Men det var inte alltid lätt med det tålamod som Vår Herre en gång försedde mig med.


(Autentisk joursamtal till dr. Tena):

Riiing- Riiiing!

Hallo? – Ja hej, jag undrar om vi kanske ska ta CT. – Hur så? – Jag har en patient med skallskada. Kanske vi ska ta CT? – Men är patienten vid medvetande? – Ja – Varför tänker du ta CT? – Patienten har kanske varit medvetslös – Kanske medvetslös? – Ja, jag vet inte. Kanske har patienten varit medvetslös! – Men vad har hänt? – Patienten hoppade i simbassängen och slog i huvudet på botten – Var det inget vatten i bassängen? – Jo! – Men varför tror du patienten kanske varit medvetslös? – Jag kan ju inte veta. Jag är inte GUD! – Men om någon hoppar i vattnet och blir medvetslös så druknar ju personen ifråga – Nej, inte druknat – OK om patienten inte är död så har det nog inte inträffat någon medvetslöshet att prata om. Ingen CT!

Dr Tena avsluter samtalet

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x