NEFROBLASTOM

Som jag berättat tidigare är cancer lika vanligt förekommande i Afrika som härhemma. Patienterna kommer tyvärr oftast sent. Fördröjningen beror på en kombination av fattigdom och brist på kunskaper.

Det finns ingen entydig glos för cancer på amhariska. Man använder uttrycket “nekasar”, men samma ord tillämpas även för tuberkulos. “Yesanba nekasar” betyder således både lungtuberkulos och lungcancer. Ganska förvirrande för både patient och doktor.

Nefroblastom – också kallat Wilm’s tumör – är en särskild form för njurcancer som drabbar barn. Den ger få och ganska diskrete symptom. Presenterar sig därför oftast som en stor “knöl” i magen.

Härhemma lyckas man bota över 90% av barnen tack vara cytostatikabehandling – ibland kombinerad med strålning. I Etiopien finns inte dessa behandlingar allmänt tillgängliga och man förlitar sig på enbart kirurgi.

Det första man gör vid operationen är att kolla den andra njuren. Ibland finns det cancerväxt på båda njurarna och då får man ändra taktik helt och hållit.

Det är en stor fördel att underbinda först njurartären (tillförande kärlet) och därefter njurvenen (avförande kärlet) innan man börjar ta bort njuren med cancerväxten. Det minskar risken för blödning och spridning av cancerceller via blodet.

Det gäller att få bort njuren med tillhörande lymfkörtlar så skonsamt som möjligt. Har cancern inte hunnit sprida sig är patienten botat.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x