HOKUS POKUS forts.

Efter mer än ett decennium som kirurg på landsbygden i Etiopien återvände jag till svensk sjukvård. Jag upptäckte att Sverige är lika exotisk som Etiopien med ritualer som är lika svåra att förstå som medicinmännens i Afrika.

Något som störde mig var det eviga handskakande med samtliga patienter på ronden. Alla tog i hand och presenterade sig. Jag såg inte vitsen med det, utan endast smittorisken och föreslog att man i stället kunde hälsa som araberna med att lägga höger hand på sitt hjärta. En fin gest utan smittorisk.

Eller varför inte gangsterhälsa genom att slå knytnävarna mot varandra. Reducerar smittorisken väsentligen.

Men nej! Jag misstänker det var statsministerns berömda påbud:

“Här i Sverige hälsar vi och tar i hand!”

Och liksom brevet på posten så spred sig vinterkräksjukan på avdelningen. Då inträdde ett påbud om att salar där det fanns smittade patienter skulle omges av vissa ritualer. Inte rökelse och heligt vatten. Men näst intill.

Innan man trädde in på salen skulle man iföra sig gul skyddsrock som skyddsmössa, munskydd och plasttofflar. Därefter skulle man tvätta händerna i sprit.

Kalici viruset som orsaker vinterkräksjukan låter sig inte påverkas det minsta av sprit. Dessutom fanns ju smittan inne på salen. Inte utanför. Så varför sprit?

Smittovägen för viruset är från avföringen via handen till munnen. Det använder sig inte av luftburen smitta. Munskydd, mössa, skyddsrock och skoskydd verkar därför helt meningslöst i min enfaldiga värld.

Faktum är att virus överföras vid direkt transmission från en kontaminerat hand till munnen. För att förhindra smittspridning skall man alltså tvätta händerna noggrant efter toalettbesök och innan måltider. Inget annat. Ingen Hokus Pokus.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x