BLUFF & SVINDEL

2020-03-18 UPPDATERING: Efter att ha anlitat juridisk expertis har jag förstådd att även om företagets arbetsmetoder är omoraliska och bygger på hot och utpressning så har de rent juridisk rätten på sin sida eftersom det finns ett avtal med TT som äger rätten till bilden jag publicerat från internet.

Jag vågade inte sjansa att ta det till rätten med risk för att få betala en ofantlig störra summa för rättegångskostnader. Så jag fick backa och betala. Tyvärr.

Bluffmakarna bakom skumraskföretaget Copyright Agency Engelbrechtsgatan 9-11 i Stockholm tel: 08 56 28 09 67 ger sig inte.

Det är i huvudsak en samling studerande som slått sig på att göra pengar på att skräma och hota hederligt folk att betala avgift för påstådda överträdelse av äganderätten till bildmaterial som vederbörjande lagt ut på nätet.

Just nu har svindlerna riktat sig in på svenska bloggere. Jag är tyvärr rädd att många låter sig luras till att betala, för upplägget är skickligt utformat och väl föreberädd med åtskilliga “spöksidor” på nätet som verkar trovärdiga.

Här är senaste brevet från bluffmakerna:

Hej Erik,
Tack för era mail. Vi på Copyright Agent sköter all kommunikation för TT Nyhetsbyrån i ärenden gälland upphovsrätt. I detta mail finns vårt  samarbetsavtal bifogat. Om du även önskar kontakta TT Nyhetsbyrån kan du ringa 08-692 26 15, eller skicka ett mail till kundsupport@tt.se. Ni kan även läsa om vårt samarbete med TT Nyhetsbyrån på deras hemsida: www.tt.se/upphovsratt.

Vi vill även förtydliga för er att alla bilder som utgångspunkt är skyddade av upphovsrättslagen. På grund av detta är den ansvariga personen skyldig att undersöka detta innan materialet används. Innan någon form av publicering sker ska det därför säkerställas att det finns en giltig licens som omfattar upphovsrättslagen. 

Då ni inte har en giltig licens till publiceringen är detta en överträdelse av upphovsrätten och upphovsmannen har därmed rätt till kompensation. Ni kan läsa mer om detta i §54 i lagen om upphovsrätt (1960:729).

Vi kan i nuläget inte se att vi mottagit er betalning i ärende TTN-0241-1119, men skickar en bekräftelse till er när vi mottagit er betalning. 

Återkom gärna om ni har några fler frågor!
Med vänliga hälsningar,

Olivia WiklundJuridisk Rådgivare

Jag har naturligtvis gjort polisanmälning – även om man inte kan räkna med någonsomhelst hjälp från det hållet. Och är även redo att anlita juridisk expertis som inte enbart ska tillmötegå skumraskbolagets krav utan kräva ekonomisk ersättninmg av företaget eftersom det utan min tillåtelse har laddad ned ett fotografi som jag äger rättigheten till från min hemsida.

“Pekar du fingar åt någon får du tre tillbaka!” (Etiopiskt ordspråk)

Teste att peka med fingret. Då ser du hur lång-ring-och lillfingret pekar på dig själv.

Forts. följer

Please follow and like us:
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrik Karlsson
Fredrik Karlsson
11 mars, 2020 15:30

Hej!

Hur går det för dig? Vi är ett föräldrakooperativ i stockholm som har samma erfarenhet. Byter gärna information med dig i ett slutet forum , mail.

Vänligen
Fredrik Karlsson
Ordförande Morotens Förskola 🙂

Johan Brändström
15 juli, 2020 12:13

Hej, Hur har detta ärende gått för er? Finns det någon väg ut? Jag har råkat ut för något liknande, fick en faktura på 2850 kr för en bild som påstås ägas av TT.

Johanna
Johanna
30 mars, 2021 15:05

Betala inte

Åsa Vikström
22 september, 2021 20:50

Samma här. Fått inkassokrav.

Maria Henning
Maria Henning
8 oktober, 2021 13:21

Har fått en faktura på 5100 helt galet! hur har det gått för er andra, maila mig gärna direkt

Kajsa
Kajsa
12 oktober, 2021 20:53

Hej!
Har också fått betalningskrav från Copyright agent på 5100:- för en 7 år gammal bild jag haft på min Facebook sida…
Min fråga är: När du fick första kravet som du betalde gick du igenom alla dina tidigare uppladdade bilder och tog bort dom du inte ägde då så du inte skulle få ännu ett krav på en ny bild? Eller hade dom tagit skärmdump på flera bilder den första gången men skickade bara krav på en bild först för att se om du betalade?
Mår så dåligt över det här…

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x