HARMYNT

Harmynt kallades personer med läppspalt förr i tiden. 

Många gånger har jag fått frågan:

“Varför är det så många som har läppspalt i Etiopien?”

Svaret är:

“Det är det inte!”

Incidensen är precis samma som i Sverige, men här fångas patienterna upp redan vid födseln och missbildningen korrigeras med en gång.

Därför ser vi inga läppspalter i det offentliga rummet. 

Sedan har det varit näst intill omöjligt att få  operation i Etiopien, om inte man bor i huvudstaden. Ute på landsbygden har det inte funnits tillräckligt med sjukvårdsresurser för att hjälpa den patientkategori, men det håller på att ändras, om än i snigeltakt.

Vi gjorde många läppspaltkorrektioner i Aira under mina tio år som kirurg där.

Faktum är att det räddade sjukhuset från nedläggning när den ekonomiska krisen var som värst. 

Jag fick partnerskap med organisationen Smile Train som betalde sjukhuset för att operera i deras namn, ett sorts franchise arrangement.  Det var en lång och krånglig process. Bland annat skulle jag redogöra för vart jag utbildades i plastikkirurgisk operationsteknik av läppspalter. Jag kunne ju inte bara säga som Putte Wickman: 

“Jag är autodidakt……..Jag är till och med självlärd autodidakt!”

Utan mumlade att jag gått utbildning på plastikkirurgisk avdelning tillhörande universitetssjukhuset i Linköping. 

Det var så sant det kunne bli.

Att jag bara gick ett halvår, och att det var på handkirurgiska sektionen nämnde jag inte.

Om allt detta kan ni läsa i boken “Rebellkirurgen” som snart finns i bokhandeln och på nätet. 

 

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments