HITTEBARNET

Igår föreläste jag på Församlingshemmet i Ödeshög arrangerat av Svenska Kyrkan. Publiken var fulltalig och väldig inspirerande, så det blev en lyckat kväll på alla sätt. 

Det gäller att “tala med bönder på bönders vis och med de lärda på latin” heter det, och det är samma med att föreläsa. Man måste anpassa innehållet efter publiken.

På missionsföreningarnas möten går det inte att visa en massa blodiga operationsbilder. Istället är det historier som denna som passar in:

I filmen “Unga Astrid” ser vi hur Astrid Lindgren hamnade i olyckliga omständigheter och fick fly till Danmark, föda sin “oäkting” i hemlighet och  tvingades adoptera bort honom. Något som plågade henne hela livet.

Lyckligtvis är det historie i vårt land, men i Etiopien anses det fortfarande som en stor skam om en ogift kvinna bli havande. 

Unga ogifta flickor som hamnar i olycka får ofta panik, föder i lönndom och lämnar barnet i skogen. Ibland hittas barnet av förbipasserande som tar det med till sjukhuset.

Hittebarnet

Vid ett tillfälle när vi fick in ett sådant “hittebarn” fanns samtidigt ett gift par. deras första barn var dödfödd, så nu hade de kommit till sjukhuset för att få bästa möjligheter för ett levande barn. Tyvärr föddes även det barnet utan liv.

Då tog mannen resolut hittebarnet med orden:

“Detta är Guds gåva till oss”.

Lade barnet i hustruns famn varefter de åkte lyckliga hem med sin gåva, ett friskt och levande barn.<<

Ytterligare ett exempel på den underbara etiopiska flexibilitet och rättframhet.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laila
Laila
20 september, 2018 15:37

❤❤fantastiskt!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x