MAN TAGER VAD MAN HAVER

Citatet tillskrivas oftast Cajsa Warg som 1755 gav ut en kokbok med titeln:   “Hjälpreda I Hushållningen för Unga Fruentimmer.” Den trycktes i imponerande  fjorton upplagor på svenska, fyra på tyska, en på finska och en på estniska. 

Undrar hur många upplagor och språk min kommande bok “Rebellkirurgen” kommer att tryckas i?

En söt ung tjej sökte på grund av en “knöl” på knäet. Röntgen visade att den varken engagerade lårbenet eller knäleden.

Röntgen visar endast mjukdelsförtätning

Det var enbart en mjukdelstumör som bara skulle bort. Den verkade “snäll” och skulle troligen inte orsaka några bekymmer under operationen.

Men under operationen blev det klart att det var en elakartad tumör som växte in i patellarsenen. Jag var tvungen att ta bort knäskålen och tillhörande sen (patellarsenen). 

Mjukdelstumören borttagen tillsammans med knäskål och patellarsenen

Va nu? Utan senen kommer benet att dingla okontrollerbart och benet blir värdelöst. Jag hade två val: steloperera knäleden eller hitta på något som kunde ersätta senen.

Det var då “man tager vad man haver” kom med i bilden. Moskitonät fanns alltid att köpa på den lokala marknaden till en mycket låg kostnad. Det hade jag erfarenhet med att använda vid bl.a. bråckoperationer. 

Min kära hustru har handlat moskitonät på marknaden

 

Moskitonät som ersättning för patellarsenen

Jag rekonstruerade patellarsenen med moskitonet, men undrade i mitt stilla sinne om det verkligen skulle fungera. Om det misslyckades kunne jag emellertid alltid steloperera knäleden.

Stor var min glädja och överraskning när hon efter tre månader kom och visade upp sig. Hon gick utan minsta hälta och knäleden fungerade perfekt med den konstgjorda senen. 

 

Vid något tillfälle fick jag under en föreläsning skarp kritik av en kirurgkollega, som mente att det var helt fel att ta till “obeprövade experiment” som att sy in moskitonet i kroppen.

Därför var min glädja extra stor när jag läste om en vetenskaplig och kontrollerat studie som gjordes i Uganda där man vid bråckoperationer använde dyra plastnät som säljs av läkemedelsfirmor i hälften av fallen, och moskitonät från lokala marknaden i andra hälft. 

Gissa om det fanns någon skillnad i resultatet? 

Juste det! Ingen skillnad!

 

 

 

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments