SKÄRA FÖR STEN – BORRA I BEN

 

 

 

Titeln på Abraham Vergheses roman Skära för sten anspelar på Hippokrates ed där det bl.a. sägs: “Du ska icke skära för sten.”

Det är en fantastisk bra bok som jag varmt kan rekommendera. Särskilt till den som är intresserat av läkekonsten. Handlingen pågår i ett fiktivt missionssjukhus i Addis Abeba och är så verklighetstrogen att man inte kan tro att det är påhittat. 

På sjukhuset i Aira fick vi många patienter med brännskador. Ofta epileptiker som ramlat i elden under ett okontrollerat anfall. Om inte det fanns någon i närheten som kunde rädda undan personen kunde stackarn ligga där hur länge som helst.

Det skapade ibland rikrigt stora utfordringar för oss.  Hudtransplanta-tion var ett av de mest förekommande ingrepp på sjukhuset.

Men vad gör man om det inte går att transplantera? Som i detta fall där skelettet efter talrika sårrevisioner och omsorgsfull sårvård ligger blottet.

Ett hudtransplantat tar helt enkelt inte på det karga benet.

I moderna sjukvård hade man kanske använd en fri flap. Ett avancerat och tekniskt utmanande ingrepp där man tar en bit muskel med överliggande hud och tillhörande kärlförsörjning, flytter den till området som skall täckas och upprättar en förbindelse till ett lokalt blodkärl. 

Jag var hur sugen som helst på att prova tekniken. Mikrokirurgi tränade jag på under min karrier och har använt vid enstaka tillfällen.

Men istället för att investera flera timmar på ett ingrepp med tveksam utgång prioriterade jag hellre att använda den tiden på flera säkra operationer som kunde hjälpa ett större antal patienter. Tiden räckte inte. Kort sagt.

En annan fullt möjlig lösning i moderna sjukvård hade varit amputation. Med en välfungerande protes hade det nog varit det bästa för patienten. Men i Aira fanns det ingen protesförsörjning. För att få en protes var man tvungen att resa ända till Addis Abeba. Det hade inga av våra fattiga patienter råd med.

Nu kommer “BORRA I BEN” in. 

Jag använde en gammaldags teknik som är övergivet sedan länga härhemma.

Man borrar multipla hål intill benmärgen. Den växer ut genom hållen och bildar granulationsvävnad som det perfekte underlag att transplantera hud på. 

Det gäller att hålla flugorna borta

Slutresultatet är kanske inte det snyggaste. Men vår patient drömmer inte om en karrier på catwalken. Hon vill bara kunde gå på sitt ben.

Tekniken är bortglömd. Som i USA. Där kör alla bil. De har glömt att det går att ta sig fram på fötterna. 

 

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x