SKAM FÅ DEN SOM GER SIG

Det hände då och då att missionen bad mig berätta om sjukhuset i Aira under tiden vi tjänstgjorde där. Efter en föreläsning kom det fram en tant från församlingen och skällde ut mig för att jag “frossade i elände.”

Jag försvarade mig med att jag faktisk bara vista verkligheten.  Men efter utskällningen blev jag försiktig med att visa bilder från min verksamhet för missionsvännerna. 

Häromdagen fick jag ett mess från någon som brukar läsa bloggen. Hon saknade mina “blodiga berättelser.” Så nu skyller jag på henne.

Mina patienter var så fattiga att många inte hade råd med en bussbiljett. De gick till fots för att komma till sjukhuset. Ibland i flere dagar. Att beordra dem komma på återbesök kunde försätta dem i en svår ekonomisk situation som de kanske aldrig kunde ta sig ur. Exempelvis ett lån som inte kunde betalas tillbaka. 

Men patienterna sökte sig tillbaka när det uppstod komplikationer. Kanske inte alla, men tillräckligt många för att jag tror vi hade en viss kontroll på verksamheten.

Vad döljer sig under kalotten?

En stor cancer med ulceration och nekros (sårbildning och vävnadsdöd)

Operation är det ända som kan hjälpa och förhoppningsvis bota honom. Inga andra behandlingsalternativ fanns till buds i hela landet. Så det var bara att kavla upp ärmarna och gå igång.

Cancern växer inte bara i omkretsen, utan även på djupet. Därför var jag tvungen att mejsla bort yttersta skiktet på kraniet (Lamina Externa).   

Nu finns det en stor defekt. Hur täcker man den? Med en lokal lambå. Defekten efter att lambåen har sytts på plats täckas sedan med fritt hudtransplantat.

Glädjande nog läkte det fint.

Alhamdulillahlla! Alla var glada. 

Tills patienten kom tillbaka med recidiv. Cancern började att växa tillbaka. 

Som gammal boxare tog det emot att kasta in handduken. Det var bara att kavla upp ärmarna igen. Skära bort cancern. Täcka med lambå och hudtransplantera.

Lyckligtvis läkte det lika fint som efter första ingreppet.

Skam få den som ger sig!

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments