FRAKTURBEHANDLING I ETIOPIEN I

Det mest eftersatta området inom hälsosektorn i Etiopien är psykiatri. På odelat andraplats kommer ortopedi. När det gäller frakturbehandling brukar de flesta få behandling av lokala bensättare, som för det mesta gör ett bra jobb.

Annars – brukar jag på skoj – påstå att behandlingen annars består av ett stort klumpigt gips eller negligering. Ibland en kombination av dessa två behandlingsalternativ. .

Men det är inte helt sant. Det finns också sträckbehandling.

Sträckbehandling är en utmärkt behandlingsmetod. Säker, beprövat och pålitlig. Den är också billig när det gäller själva utrustningen.

Men eftersom behandlingen sträcker sig över en lång period, 6 veckor till 3 månader förlorar emellertid både patienten och sjukhuset tid och pengar.

Det långa sängliggande orsaker också en mängd komplikationer: blodpropper, ligg-och trycksår, lunginflammation, muskelsvinn, blåssten, och många andra.

Det är heller inte någon enkel lösning, som till och med vissa ortopeder tror, utan kräver ständig övervakning och tillsyn. Minst två gånger dagligen måste man kontrollera att sträcket ligger rätt. Annars kan frakturen läcka fel, eller inte läka alls.

Man måste också se till att förebygga komplikationerna. Så det är en tids-och tålamodskrävande behandling.

Därför introducerade jag ganska snart nya metoder för frakturbehandling som fick patienterna ur sängen. Det var då att många av mina “Uppfinner-Jocke” – metoder såg dagens ljus.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments