FRAKTURBEHANDLING I ETIOPIEN II

Den första metoden jag införde i Aira för frakturbehandling utöver gips, sträck och negligering var extern fixation. Det är en beprövat metod som har utbrett användning härhemma i Sverige. Problemet var att det inte fandtes utrustning och den är alldeles på tok för dyr att vi skulle ha råd med den. Kanske 50.000 – 80.000 kr.

Under min tid som krigskirurg i Kampuchea lärde jag att göra extern fixation av frakturer med bambu och gips.

Metallpinnarna (Schantz skruvar) som skall skruvas in i benet ovan-och nedanför frakturen kostar emellertid – som all annan medicinsk utrustning – multum.

På min mångåriga extra arbetsplats i Norge experimenterade jag för att hitta alternativa lösningar till de dyra gängade metallpinnarna. Inte på patienterna som ni kanske trodde, utan på lårben från kossor. I en liten på i Norge är det inte så krångligt och byråkratisk som i Sverige. Jag bara gick in på det lokala slakteriet och bad om några lårben från en ko. Alla kännte igen doktorn och det var ingen problem alls att få dem när jag förklarade syftet.

Självgängande träskruvar visade sig fungerade utmärkt.

En annan möjlighet var att köpa rostfria metalstag på Biltema och gänga dem själv med instrument som också gick att köpa på samma ställe

Och så kom det att se ut i verkligheten i Aira. Där fanns ingen bambu, men nog med träpinnar som fungerade lika bra

Och den metoden fortsatta jag med till jag lyckades komma över moderna utrustning från svenska militärens överskottslager. “Uppfinner-Jocke” metoderna var – hur exotiska de än måtte vara – inte ett ändamål i sig utan en nödlösning i ett resursfattigt klimat.

En och annan förstod inte detta. Bland annat en person i Danmark som sedd filmen “Rebellkirurgen” på dansk tv och skrev den ända sura kommentar jag fått hitintills:

Er det os i Skandinavien der skal lære af Etiopien? Hvad ville du sige til at blive udsat for en behandling som mere end noget andet ligner noget opfundet af Georg Gearløs? At Erik har udført et stort arbejde i Etiopien kan ikke skjule, at hans arbejdsbetingelser har været bestemt af et samfund der overhovedet ikke fungerer, og hvor årsagen til at hans arbejde var så påskønnet var, at en stor del af landets egne læger var emigrerer til USA og Europa.

“Georg Gearløs” er “Uppfinner- Jocke” på dansk, och det var visst inte menad som en komplimang.

Jag häpnade när jag läste. Inte över kommentaren i sig, utan namnet på den som skickat den. Min egen bror! Ibland undrar man vad som får människor att reagera som de gör. Hele artiklen och kommentarerna kan ni läsa här:

https://politiken.dk/debat/art5888461/»Du-dør-ikke-ensom-i-Etiopien«

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x