GOTT NYTT ÅR!

Det är svåra eksistensielle problem som tas upp i pressen så här i nyårstider.

Baksmällan tilltar med åldern läste jag i en artikel på DN: “Därför blir baksmällan värre med åren”. I kvällstidningarna kan man läsa om “Hur du minskar/botar baksmällan”.

Under alla mina år som läkare kom jag mot slutet fram till en metod som med garanti hindrar den värsta baksmällan. Den har hållit mig fräsch, även på nyårsdagen!

I fyllan och villan på nyårsafton händer det massor med mera eller mindre alvarliga olyckar – inte minst med fyrverkeripjäser. Som en uppförstorat fredagsnatt.

Nu ska jag visa hur illa det kan gå om man super sig från sans och sinne och lägger sig i vägkanten för att sova ut ruset. Alkohol verkar som bekant inte enbart dövande på tankeverksamheten utan även smärtkonceptionen. Det användes ju som smärtstillande vid kirurgiska ingrepp innan den moderna anestesins tillkomst.

Denne erkända alkoholist gjorde precis så. På vägen hem till hyddan från en lång dag på marknaden i Aira lade han sig i diket vid vägkanten och somnade in. När han vaknade hade det skett något med hans ben. Omtänksamma medborgere bragte honom till sjukhuset.

Vad hade hänt?

Det var en hungrig hyena som inte tackade nej till en gratismåltid. Och den tog för sig rejält innan gubben vaknade till och sjasade bort den.

Den bästa lösningen hade varit amputation och en väl fungerande protes. Men det fanns ingen protesförsörjning på landsbygden. De patienter som fick amputerat ett ben var henvist till att halta omkring på ett ben och i bästa fall med två kryckor. Det var förödande de var alla bönder som försörjde sig själv och sina familjer på lantbruk. Och med två kryckor under armarna kan man inte arbeta på fälten.

Vi försökte därför alltid att rädda benen. In absurdum. Men kunne patienten bara få en sticka att halta omkring på kunne de överleva.

Efter noggrann revision – den tekniska termen för att skära bort all dött vävnad och göra rent – av benet väntar man ett par dagar tills man är säker på att det inte är infekterat. Ibland får man upprepa revisionen en eller flera gångar innan man når dit

Sedan är det bara att transplantera hud.

Och nu har gubben en sticka till ben så han i fortsättningen kan vingla till krogen och hem igen,

Sjukhusets pastor hade ett alvarligt samtal med honom: “Du har ett stort problem med alkohol!”, började han med. Patienten svarade: “Nej pastorn. Jag har inga problem med alkoholen. Det är nykterheten som är problemet!”

P. S. Det sista var inte riktigt sant, men det passade bra in i berättelsen. Som Nils Fritjof Piraten brukade säga: “För att göra en sann historia trovärdig måste man ljuga ordentligt.”

P.P.S. Jo, förresten. Metoden som med garanti hindrar den värsta baksmällan?

” DRICK MINDRE! “

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments