SPLENOMEGALI

Vid kronisk malaria är förstorat mjälte, splenomegali, en vanlig komplikation. Den överdimensionerade mjälten konsumerar blodprodukter så att det uppstår blodbrist och blödningsrubbningar som kan ha ödesdiger konsekvenser.

Om inte mjälten är aldeles för stor kan man behandla med malariamedel som gör att den skrumpnar, men det går långsamt och behandlingen måste pågå länge, ibland i åratal. Det krävs regelbundna kontroller med mätning av storleken på mjälten. Det var inte ofta att den behandlingen var praktisk möjlig på landsbygden i Etiopien.

En förstorat mjälte är också utsatt för stor risk att spricka. Antingen spontant eller vid ett slag som inte behöver vara särskilt hård. Lönnmördare rundt om i världen där malaria är endemisk använde sig av detta faktum till att utföra det “perfekta mordet”. Ett slag mot mjälten med ett trubbigt vapen gjort för ändamålet dödade patienten utan att lämna spår.

Andra komplikationer til mjältförstoring är infarkt. Som en “hjärtinfarkt” fast i mjälten. Ett segment berövas sin blodtillförsel abrupt och dör. Det orsaker svåra smärtor, men är inte farligt i sig.

Mjältinfarkt

Mjälten kan också torkvera, vrida sig rundt sin kärlförsörjning. Det orsaker fruktansvärda smärtor och måste opereras innan hela mjälten dör och drabbas av kallbrand.

Så i det stora och hela blev det oftast operation med borttagning av mjälten. Ibland var den så stor och/eller adherent (sammanväxt med omgivningarna) att man fick öppna brösthålan för att få bort den.

Splenetomi via thorakotomi

När mjälten tas bort ökar infektionsrisken. I Sverige finns vaccination som ger skydd, men inte i Etiopien. Man fick istället använda sig av antibiotikaprofylax i risksituationer. Inte helt enkelt att genomföra i ett land som Etiopien.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments