KÄKKIRURGI I

Stor tumör i käken. Ska man verkligen ge sig på sådant?

Allmänkirurg utan käk- kirurgisk kompetens på ett litet sjukhus utan sofistikerat utrustning. Långt ute på landsbygden i ett av världens fattigaste länder.

“Doktor Péan opererar” av Henri de Toulouse-Lautrec. 1891 Olja på pap.

Men tänk på professor Pean. Han opererade utan bedövning, utan antibiotika, utan blodtransfusion, utan handsker och utan strila kläder.

Då kan jag väl också?

Jag har ju både narkos, antibiotika, blodtransfusion, handskar och sterila kläder. Och tänk på vilket öde som väntar patienten om inte man opererar.

Tumören har spridd sig så att det inte går att operera. Det man inte ser på bilden är att den växer in i kraniebasen intill hjärnan. Och då är det hopplöst.

Annars var det bara att lita på sina anatomiska kunskapar och mejsla av de tre fästen som överkäken sitter fast på kraniet med.

Ögat åkte med för canceren växte in i ögonhålan. Men patienten är botat. Rent estetiskt ser det ju inte så bra ut. Härhemma hade man lagt in specialgjort protes i samband med ingreppet, men den möjlighet hade vi inte.

Jag erbjöd alltid patienterna komma tillbaka efter tre månaders tid för plastikkirurgi som kunne bättre på utseendet. Ingen brydde sig. De vara bara glada att de var helbrägda. Hade säkert inte råd med flera operationer heller.

Forts. följer

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x