DET KOM EN MEJL

Det kom en mejl på min FB grupp som jag tycker är väl värd att publicera. Den säger i ett nötskal vad problemet inom svensk sjukvård består i. Det kommer från en gammal trotjänare, en duktig “syrra” av den kaliber jag blev så imponerat av när jag som helt ny doktor kom till Sverige.

Hej Jag skrev ett inlägg på FB igår o blev då rekommenderad filmen om dig. Wow Du sätter verkligen ord på allt det jag känner. Jag slutade med akutvård för flera år sedan o började med byggnadsvård istället. Orsaken var att jag kände att vården började spåra ur. Allt skulle klockas o noteras, man räknade hur många fel vi skrivit på akutjournalen vilket sedan presenterades på väggen, det var viktigt att patienten tog en nummerlapp så att man kunde räkna ut vårdtiden (medan gubben som inte tog lapp eftersom han höll på att dö, direkt försämrade tidsresultatet) osv osv. Jag älskade verkligen mitt jobb som sjuksköterska på akuten Efter några år av frånvaro började jag sakna vården o mötena med människorna. Nu jobbar jag xtra via bemanning vilket är roligt men jag känner att det börjar spåra ur än mer o jag skrev därför det nedan följande inlägg på FB.

Det började dock växa ett annat frö inom mig för några år sedan o när jag förra vintern var i Norra Vietnam blev jag än mer övertygad då jag smet in på ett av sjukhusen i en liten by o såg de enkla förutsättningarna. .
Efter ditt program är jag sååå taggad att åka ut o jobba “på riktigt” det gäller bara att finna ett bra sätt att göra det på. Tack för att din film blev gjord

23 tim ·
Idag när jag jobbade extra på akuten var jag på “medicinsidan” för ovanligheten skull (brukar ffa vara i “triage” där man tar emot patienter från väntrummet). Jag upptäckte till min förvåning att jag hade fler uppgifter vid datorn än ute hos patienterna. Medan de yngre systrarna rappt knappade in allt som skulle skrivas o knappas in på olika ställen i datorn och lätt som en plätt höll ordning på vart allt skulle skrivas i olika system , kände jag mig för första gången faktiskt gammal, faktiskt nästan som en pensionär med kraftigt synfel och som skriver i ultrarapid…. 🧐
För en tid sedan blev jag tillfrågad om jag också kunde tänka mig att vikariera på en annan akutmottagning. Kravet var att jag hade erfarenhet inom ett visst journalsystem. Jag frågade om det inte var viktigt med klinisk erfarenhet o sa att jag jobbat med akutverksamhet i nästan 25 år och fick svaret att jo det är ju förstås också bra om man också jobbat lite på akuten innan men att kunskapen om journalsystemet var ett KRAV. Där var jag alltså inte välkommen att jobba.

Jag är ju utbildad, tränad och gillar att på kort tid möta lyssna o se hur patienten mår, notera hud , lukt, ögon, hållning, andning sjukdomshistoria, förändringar i tillståndet osv och tillsammans med erfarenhet o magkänsla snabbt kunna ta ställning samt dessutom känna empati ❣️ och möta människan bakom patienten, skapa trygghet och ge ett bra bemötande så att vistelsen på akuten blir så bra som möjligt. Jag skall även vara bra på att snabbt kunna hitta bra blodkärl att sticka i, speciellt de svårstuckna patienterna när det är bråttom. Pluss en massa andra handgrepp man utför på en akutmottagning .

På rasten ventilerade jag min känsla med en annan “gammal” kollega och blev varse om vi alla “gamla” känner ungefär likadant. SKÖNT kände jag som just undrade om det bara var jag som varit lite gnällig på de nya datoriserade systemen o hade känslan av att vara analfabet och inte räcka till i denna datorbaserade värld, Hjälpmedel är ju såklart bra även om jag undrar vart tiden för omtanken och det fysiska mötet med människan kommer in…😕 Tack ni som orkat läsa

Varma hälsningar
Tittit Hardingz Saxmark

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
16 februari, 2019 09:51

När min fru började som sjukgymnast ägnade hon 80% åt patienter och 20% åt administration. När hon slutade var det 40% åt patienter och 60% åt adm,dator och möten.