MISSION ACCOMPLISHED

Av filmen “Rebellkirurgen” kan man få intryck att jag efter 30 år i svensk sjukvård tröttnade och åkte till Etiopien. Filmen är en dokumentär, så den kan man ju inte lita på (ha-ha). Faktum är att vi åkte ut redan 1977, ett år efter vi sammansvetsades vid alteret i Eksjö Kyrka.

Med vår förstfödda i Woldya 1978

Vi var unga och oerfarna. Ansvaret som missionär vägde tungt. Hur skulle jag lyckas med att omvända hedningarna? Efter bara en kort tid insåg jag att det fanns inga hedningar i Etiopien. Alla hade en tro. Kristen eller muslim. Det behövdes ingen evangelisation. Annat än om man ville jaga proselytter. Jag koncentrerade mig på det medicinska arbetet.

En ung kvinna hade en tumör i underlivet. Det fanns ingen ultraljud på den tiden. Jag fick lita på mina sex sinnen. Misstänkte en cysta eller annan godartat tumör. Men kunne inte vara säker på att det inte rörde sig om något elakartad som hotade kvinnans liv.

Jag ville operera. Det ville inte hon. Jag försökte länga att övertyga henne. Det gick inte. Då försökte jag övertala henne. Det gick heller inte. Till slut förlorade jag tålamodet och sade:

“Om inte vi operera så kanske du dör!”

Det trodde jag skulle ta. Men hon svarade bara:

“Då kommer jag hem till Jesus och min man får en ny fru. Då blir vi alla glada!”


.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments