EN ÄKTA REBELLKIRURG

VVF är förkortningen för Vesiko Vaginal Fistula. En onormal öppning mellan urinblåsan och slidan som uppkommer vid komplicerade förlossningar i länder med undermålig förlossningsvård.

Om barnet sitter fast i bäckenet kläms urinblåsan mellan fostrets huvud och symfysen (bäckenet). Därvid kan det uppstå tryckskador som i värsta fall leder till att delar av blåsväggen stöds bort varvid det uppstår ett hål intill slidan. Urinen rinner okontrollerat 24 timmar dygnet om. Den drabbade kan alldrig hålla sig torr eller ren. Hon omges av en ständig, frän urindoft. Ofta lämnar maken henne och hon blir socialt isolerat.

Ända hjälpen är en lyckat operation. Det finns isolerade rapporter om någon som förr i tiden lyckades någon enstaka gång, men den som blev den första riktiga fistelkirurg var doktor Sims i USA på 1800 talet. Han fick skickat kvinnor med Vesiko-vaginala fistlar till sig. Alla svarta slaver. De genomgick otaliga kirurgiska ingrepp i försök på att bota dem.

Utan anestesi. Eter hade precis upptäckts som narkosmedel, men var ännu inte i bruk rent allmänt. Lokalbedövningen kom först långt senare. Ändå lade patienterna sig frivilligt på bordet i ett desperat hopp om att någon gång bli botat. Då förstår man hur eländigt livet är med en Vesiko-vaginal fistel.

Anarcha. Den första fistelpatient som doktor Sims lyckades bota med kirurgi juni 1849. På 30’e försöket!

Doktor Sims har på senare tid anklagats för att var en rasist som använde svarta som försöksråttor. Jag delar inte alls den uppfattningen.

Klart att han hysta de förvridna idéer om den vita rasens överlägsenhet som var härskande på den tiden. Men om man läser hans autobiografi framstår han i ett helt annat ljus. Tycker jag. Undrar om någon av hans kritiker har läst den? Den finns att köpa på bl.a. www.amazon.com.

Boken borde vara obligatorisk läsning för alla som vill uttala sig om fistler och/eller doktor Sims.

Han fick utstå kritik av samtidiga kollegor och sin hustru för att riskera sin praktik, sitt rykte och sin ekonomi med att slösa tid och resurser på slavinnorna. Han fick ju inte ett öre i honorar och tillståndet var ändå obotligt. Det fanns ingen bot.

Men varför opererade han enbart på svarta? Förklaringen är enkel. De få gånger han försökte operera på vita kvinnor stod de inte pall. De klarade inte av smärtorna. Bara de svarta, som var vana att lida stod ut med de smärtsamma ingreppen.

Här kan ni läsa hans egna ord om när han till slut lyckats bota Anarcha när han utförda operation nummer 30 på henne!
Här kan ni läsa mera om Anarcha och doktor Sims


Jag personlig har alltid sett doktor Sims som en stor förebild i min kirurgiska karrier och som en äkta rebellkirurg.

More to come!

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x