ÖGON

Opererade du också ögon? frågar många. Svaret är: “Javisst gjorde jag det.”

Min första ögonoperation – för katarakt (grå starr) – gjorde jag redan 1977 som ung doktor på sjukhuset i Woldya. Jag hade aldrig utförd ingreppet tidigare. Inte sett det gjort heller. Men jag tyckte synd om alla blinda som förgäves sökte hjälp på sjukhuset.

Ända möjlighet för operation af grå star fanns i huvudstaden Addis Abeba över 50 mil söder om Woldya. Två dagsresor. Ingen av våra patienter hade möjlighet att göra den resan.

Då och då fick marknaden i Woldya besök av någon resande “starrstickare”. En profession som lärd sig att sticka en nål i ögat och lirka den grumsade linsen ut ur sitt läge i pupillens centrum. Då kan ljuset passera förbi in till näthinnan där den skapar en mycket suddig bild. En nödlösning med påvert resultat. Likadan gjorde man sedan medeltiden i Europa.

Jag läste i textboken hur en katarakt operation gick till. På den tiden fanns ingen annan teknik än att ta bort den grumliga linsen och förse patienten med glasögon där glaset var tjockt som bottnen på en ölflaska. Man opererade alltid endast ett öga, för det gick inte att se med båda ögonen samtidigt om linsen är borttagit.

Så kom dagen jag skulle göra min första kataraktoperation. Jag lade lokalbedövning, gjorde operationsområdet klart och gick med stor förtröstan igång. Litet snitt i hornhinnan, gripa tag i linsen, dra ut den genom snittet och sy ihop med fin tråd. Det gick! Men så skulle jag återskapa trycket i ögat, vilket textboken rekommenderade. Man skulle spruta in en luftbubbla i främre ögonkammaren, bakom hornhinnan.

Jag tog en spruta. Engångs av plast som återanvänts ett otal gånger. Jag tryckte in stämpeln. Det tog emot. Oväntat motstånd. Spruten var ovanligt trög. Jag tog i.

PUF !

Ögat exploderade. Spruten var inte alls trög. Det var trycket inne i ögat som utgjorde motståndet. Glaskroppsmaterial över hela operationsområdet och i mitt ansikte. Katastrof! Ögat var totalförstörd.

Det gick bättre med det andra öga. Patienten skulle – som sagt – ändå inte kunna se med båda ögon samtidig efter operationen.

Det gick i alla fall bättre än för J.S. Bach. Han dog i sviterna efter ett misslyckat ingrepp av en “starrstickare”.

http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2014/01/Radda-synen-pa-Bach/

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x