ANSIKTSLYFTNING

Kosmetiska operationer är ingen högprioriterat verksamhet i Etiopien. Där åldras man med värdighet.

Ända ansiktslyftning jag någonsin gjort var på en bonde som blev inlagt mitt i nattens mulm och mörker.

Han hade lagt sig att sova utomhus för att vaka över sina odlingar i hoppet om att kunna hindra dem i att bli förstörda av babianerna. Det blev emellertid ett oväntat och abrupt uppvaknande när en utsvulten hyena började gnaga på hans huvud. Innan han hann att reagera hade den tagit en rejäl luns av vänstre kind.

Vanligtvis stänger man aldrig sår efter bett av djur eller människor på grund av den stora infektionsrisken. Men det finns undantag. Ansikte och händer har en så rikligt blodförsörjning att man i vissa fall kan tillåta sig avsteg från tumregeln.

En utväg hade naturligtvis varit att täcka defekten med ett fritt hudtransplantat. Men den lösningen hade inte gett lika tillfredsställande resultat som den “ansiktslyftning” jag valde att göra.

Ansiktshuden är mycket elastisk och kan lätt att mobiliseras, “lyftas” och skäras till en flapp som man kan “trixa” med.

Slutresultatet blev inte så illa när man tänker på att “ansiktslyftningen” gjordes av en enkel bondkirurg utan plastikkirurgisk utbildning på ett litet landsbygdssjukhus långt ute på vischan.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Thewd
10 juni, 2019 22:32

Otroligt bra resultat

Jan Thews
10 juni, 2019 22:33

Otroligt bra resultat