VÄRLDENS BÄSTA SJUKVÅRD

Varje dag läser jag i tidningen om svenska sjukvårdens kollaps. Man kan inte kalla det annat när cancersjuka inte får vård, patienter dör i vårdköerna eller avlider i hemmet timmer efter att ha skickats hem från akuten på grund av brist på sängplatser.

Erfarna superspecialister säger upp sig ilskna och frustrerade över eländiga arbetsförhållanden och en hjärtlös, oförstående samt inkompetent ledning som vägrar lyssna på personalen.

1/3 av alla nyutbildade läkare överväger att lämna yrket.

Minnen från Aira tränger sig på. I ett av världens fattigaste länder – på ett litet sjukhus långt ute på landsbygden – bedrev vi en högeffektiv sjukvård med extremt begränsade resurser.

Inte en ända patient blev avvisad trots ständig överbeläggning med patienter på madrasser i korridorerna.

4 kejsarsnitt snabbt och friktionslöst avklarade mitt i natten var inte ovanligt. Med en personal bestående av två operationsmedhjälpare samt en narkosskötare och en barnmorska.

En natt på BB i Aira

Hur var det möjligt?

Ingen lade sig i vårt arbete. Der fanns inga byråkratiska hinder. Minimalt med administration. Minimal dokumentation. Vi fick helt enkelt bedriva sjukvård.

Liksom härhemma sov sjukhusledningen gott varje natt. Blev aldrig väckt. Skillnaden var att vår ledning inte lade sig i sjukvårdsarbetet även på dagtid.

En gammal tysk missionär berättade hur hon skulle korsa floden på hästrygg. Strömmen var stark. Hon höll stramt i tyglarna. De var nära att drunkna. Båda hon och hästen.

Då hörde hon en röst från ovan:

“SLÄPP TYGLARNA!”

Hon lydde rösten. Släppte tyglarna och hästen simmade raskt över floden.

Svenska sjukvårdsbyråkrater: Lyssna och lär !

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x