RYGGBESVÄR

Ryggbesvär. Det existerar väl inte i Afrika? Tror de flesta.

Men det gör det absolut. Det är bara ingen som söker därför att det inte finns någon hjälp att få. Utom i Aira.

Det gick ganska lång tid innan jag fick min första patient med diskbråck och svår ischias. Jag hade redan introducerade kontraströntgen (myelografi) som diagnostisk hjälpmedel. En metod som nu är obsolet, men som användes överallt i västvärlden innan datortomografin kom.

I Etiopien fanns det inte en ända CT apparat utanför huvudstaden, så de 90 miljoner invånare som bodde på landsbygden hade inte tillgång till den avancerade undersökningen. Det fick duga med kontraströntgen. Inget att skämmas över. Det fungerade ju utmärkt hemmavid i flera decennier.

Operationen var lyckat och efter ett par månader kom nästa patient från samma område. Även den patienten blev botat. Så började det komma fler och fler. Till slut hade jag minst ett par ryggoperationer i veckan på programmet. Mestadels var det diskbråck och spinalstenos (ryggmärgsförträngningar).

Här är en video på operation av spinalstenos.

Inom kort tid återvänder den etiopiska läkare som har fått stöd av EDUF (www.eduf.se) till att specialisera sig i ortopedi till sjukhuset i Aira. Jag har lovat att åka tillbaka för att träna upp honom i ryggkirurgi. Ett oerhörd eftersatt område i hela landet och inget som läras ut under utbildningen.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments