REBELLKIRURGEN RYTAR TILL !

I bilen på väg till en föreläsning blev jag uppringd av en journalist från Norrbotten. Han ville ha mina kommentarer till en incidens på Luleå Lasarett.

En man i 85 års åldern och hans jämnåriga hustru var på lasarettet. Mannen skulle genomgå en undersökning. Frun gick till matsalen för att fika under tiden undersökningen skulle äga rum.

Mannen visade sig vara frisk som en lärka och glad över det positiva beskedet gick han till väntrummet där han avtalat med hustrun att mötes.

Hon var inte där. Han blev orolig.

Och det hade han fog för. Hans mobil ringde. Frugan låg i matsalen med bruten lårbenshals. Han sprang dit. Hon låg på det kalla stengolvet med svåra smärtor. Gubben sprang till akuten som ligger 50 meter från matsalen för att få hjälp. Men fick nobben! Personalen på akuten hade inga befogenheter och fick inte lämna akuten. Man ringde istället efter ambulans.

Den kom efter 56 min. Kvinnan blev lagt på en bår och rullades ut till ambulansen som sedan körde runt sjukhuset till akutintaget. Nu kunne hon skrivas in på korrekt sätt och få det omhändertagande hon legat på stengolvet i en timma och väntat på.

När ambulanspersonalen drog iväg mot utgången vädjade patienten om att bli transporterat direkt till akuten på den släta korridoren istället för att rullas på den ojämna stenbeläggningen utanför sjukhusentrén. Men se det gick inte! För att bli inskrivet på akuten måste man komma med ambulans till intaget! Ordning och reda. Reglementet följdes till punkt och pricka.

Personalen på akuten fulgte reglementet. De hade inte befogenheter att ta hand om sjuka och skadade som inte var inskrivna som patienter och fick inte lämna akuten. Alla hade gjort rätt enligt protokollet.

Rebellkirurgen: “Hade fått snabbare hjälp på ett sjukhus i Etiopien “


Rebellkirurgen Erik Erichsen sågar byråkratisering av svensk sjukvård: “Vi har mycket att lära oss av Afrika, där har man kvar förnuftet och empatin i sjukvården”.

Erik Erichsen är känd från dokumentärfilmen “Rebellkirurgen” där han arbetade som läkare i Afrika. I Afrika använde han ofta metoder för att rädda liv som inte är tillåtna i Sverige. Erichsen har svårt att förstå hur Tyra Nilsson kunde bli liggandes på sjukhusgolvet i 56 minuter innan hon fick vård.
– Stackars människa. Det är byråkraterna som har tagit över makten från sjukhuspersonalen, men man har glömt att med makt kommer också ansvar. Det är ovärdigt.
Region Norrbotten har sagt att man brustit i rutinen, vad tänker du om det?
– Det spelar ingen roll. Vi sjukvårdsutbildade har ett uppdrag:

  • Aldrig skada
  • Om möjligt bota
  • Ofta lindra
  • Alltid trösta

Det verkar sjukvårdspersonalen glömt. Hur kan man ignorera en äldre kvinna som ligger på stengolvet i smärtor, det är för mig oförståeligt.


Erichsen tycker att Tyras fall är ett bra exempel på hur den svenska vården administrerats sönder.

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x