ÄNTLIGEN EN BOKRECENSION

Länge har jag surat och gnälld: “Ingen vill recensera min bok!”

Men nu har det hänt. Bloggerskan Malinbokmalen har publicerat nedanstående recension.

Om jag ska recensera recensionen kan jag säga att det märks att Malin verkligen har läst boken och förstått mina intentioner med verket.

Tack Malin!

Rebellkirurgen av Erik Erichsen utkom 2018, efter att dokumentären med samma namn visats året innan på SVT. Erichsen är kirurg/ortoped och har arbetat både i Sverige och tredje världen, mest i Etiopien.  Bokens baksidetext;  “När rebellkirurgen visades på SVT i juni 2017 skedde det som överläkarkollektivet försökt förhindra under fyra decennier. Nageln i ögat, den uppkäftige invandraren som vägrade rätta sig i ledet framställdes som det alla visste att han egenligen var; en virtuos med skalpellen som vände på himmel och jord för sina patienter. Låt den oavkortade historien ta dig från Palmetidens Sverige till Etiopiens landsbygd och Kambodjas djungel. En episk berättelse om kampen mot förtryckande auktorietet, ansiktslösa byråkrater, hopplösa odds och inre demoner.” Är Rebellkirurgen en biografi eller ett kritiskt inlägg i debatten om den svenska sjukvårdens byråkrati, var en tanke som slog mig då jag började läsa boken. Mitt svar landade i; Spelar det någon roll? Det går att läsa boken på olika sätt. Som en fantastisk skildring om en man som vigt sitt liv till läkaryrket, för ett genuint intresse att hjälpa människor i nöd. En läkare med stor och bred kunskap, som inte räds vilken situation han än må hamna i. Han behöver inte en modernt utrustad klinik för att utföra sitt arbete. I den mest bristfälliga sjukvård finner han det han behöver, för att göra det han måste. För sina patienter. Trots allvarsam dramatik, tragiska livsöden och inte minst svidande kritik mot det svenska sjukvårdssystemet så är det här ändå en underhållande och rolig bok. Det är mycket fakta, men lättläst och högst begriplig även för den som inte har läst medicin.  Jag vill varmt rekommendera dig att se dokumentären i SVT och läsa Rebellkirurgen. Dokumentären ger en övergripande bild av Erik och hans arbete, boken ger mer både bredd och djup. Jag hyser stor respekt för Erik, och hustrun Senniat, för deras livsgärning. Ett stort tack för att du skickade Rebellkirurgen till mig Erik, tänk om denna fantastiska berättelse har gått mig förbi?! Det här är en bok som borde uppmärksammas mer, kanske till och med ingå i den obligatoriska kurslitteraturen för blivande läkare? 

Länk till Malins blogg. Värd att följa.

https://annabokmal.blogg.se/

Please follow and like us:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x