BOKEN

179 kr till 076 78 08 748
Glöm inte namn och adress!

Boken Rebellkirurgen
rebellkirurgen@gmail.com:

Den överraskande enorma positiva respons som dokumentarfilmen Rebellkirurgen resulterade i gav mig inspiration till att skriva boken med samma titel.

Rebellkirurgen av Erik Erichsen

Berätta om din bok!
Boken är en moderna version av “Den fula Ankungen”, fast helt autentisk. Den handlar om kirurgen som inte passade in.

“Han er for stor og for aparte og så skal han nøfles!” Det blev han.

Men når filmen “Rebellkirurgen” visades på SVT juni 2017 skedde det som man försökt förhindra under decennier.

Nageln i ögat, den uppkäftiga invandraren som vägrade rätta sig i ledet framställdes som det alla visste att han egentligen var: en virtuos med skalpellen som vände på himmel och jord för sina patienter.

Historien tar dig från Palmetidens Sverige till Etiopiens landsbygd och Kambodjas djungel. En episk berättelse om kampen mot förtryckande auktoriteter, ansiktslösa byråkrater, hopplösa odds och innre demoner.

Hur kom boken till?
Familjen tjatade alltid om att jag borde skriva en bok om mina upplevelse som kirurg i Sverige och tredje världen. Jag trodde emellertid inte det skulle finnas något intresse. Den enorma och överväldigande positiva respons som dokumentärfilmen “Rebellkirurgen” gav anledning till fick mig att ändra åsikt.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Boken fanns redan klar i mitt minne.

På drygt en månad skrev jag frenetiskt 600 sidor. Det var den enklaste delen av hela processen. Sedan kom översättningen från “svanska” till svenska, korrektion av grammatik, stavfel med mera samt korrekturläsning. Och det svåraste av allt: korta ned de 600 sidorna till 300.

Att skriva är lätt. Att stryka är mycket svårare.

När manus efter ett år äntligen var färdigt ville ingen av förlagen ge ut den.

Vulkan blev räddningen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Det stora intresse jag möter på alla mina föreläsningar runt om i landet: för missionsvänner, olika pensionärsföreningar, kyrkliga församlingar, litteraturföreningar, Rotary, Lions, sjukvårdspersonal, medicinstuderande, skolor med mera.

Skriver du på något nytt nu?
Jag håller på med översättning av boken till mitt modersmål: danska. Sonderar även om det finns intresse för boken på engelska.

Sedan funderar jag allvarligt på att skriva en roman där jag kan använda fiktion till att skriva allt det som jag fick stryka i boken “Rebellkirurgen” för inte att hamna inför rätta för förtal.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Bara att det blev enormt mycket mera arbeta än jag någonsin föreställde mig när jag gav mig i kast med att skriva.

Varför ska man läsa din bok?

Därför att den har allt. Där finns:

 • Tankeväckande om fenomenet mobbning som är så mycket mera utbrett än vi föreställer oss.
 • Intressant tidsdokument om sjukvården i Sverige på 70-talet.
 • Fascinerande inblick i hur en äkta kirurg tänker.
 • Värdefulla tips och råd till yngre (och äldre) kirurger.
 • Skakande inblick i hur det går till bakom kulisserne på operationssalen.
 • Gripande berättelser från sjukvården i tredje världen.
 • Fängslande patientöden
 • Sanningen om svenska sjukvårdens totala haveri

Vad gör du när du inte skriver?

 • Föreläser och spelar jazz runt om i Sverige och utomlands
 • Läser astronomi på distans och lär hypnos för terapeutiskt bruk.
 • Tar hand om katten och frun. Fast i omvänt ordning.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla kan få stort utbyte av att läsa boken. Sjukvårdspersonal ännu mera.

Men var förberedd på en känslosam berg-och dalbana mellan tårar och skratt.

https://www.vulkanmedia.se/blogg/forfattarintervjuer/rebellkirurgen-av-erik-erichsen/

Den finns att köpa hos lokala bokhandlaren eller på nätet:

https://www.vulkanmedia.se/catalogsearch/result/?q=rebellkirurgen

https://www.adlibris.com/se/bok/rebellkirurgen-9789188915085?

https://www.bokus.com/bok/9789188915085/rebellkirurgen/

https://www.ordochbok.se/rebellkirurgen.html?

https://cdon.se/bocker/erik-erichsen/rebellkirurgen-46520487?

Det går också att swisha 199 kr till 0767808748

VIKTIGT! Kom ihåg att skriva namn och adress när du swishar. Annars vet jag inte vart jag ska skicka boken. Skriv också gärna om du vill ha en dedikation på forsatsbladet.

RECENSIONER:

http://lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/recensioner/2019/01/En-lakargarning-utover-det-vanliga/

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Rebellkirurgen.

 1. En otrolig resa Daniel Erichsen, 25 maj 2019 Ok jag är jävig, Erik är min pappa och jag har hjälpt till med boken. MEN jag lovar att om du är det minsta nyfiken på livet som ensam kirurg i Etiopiens landsbygd, om du någonsin känt dig motarbetad av folk som inte förstår att du vill väl eller om tycker om att skratta så kommer du inte bli besviken!
 2. Underhållande och tankeväckande Lena Hultman, 17 april 2019 Jag kunde inte släppa Rebellkirurgen hela förmiddagen när jag börjat läsa den. Visst är den faktaspäckad och dramatisk, men också oerhört underhållande med sina stundtals bitska och provokativa beskrivningar – oavsett om vi befinner oss i Europa, Asien eller Afrika. Han kan skriva den här författaren och han är en berättare av guds både. Läs den här boken! Du ångrar dig knappast! Tyckte du att den här recensionen var till hjälp?
 3. Dr. som älskade sitt jobb. Leena, 15 april 2019 Utmärk beskrivning av hur mycket man kan göra med små resurser i fattiga länder. Han har utmärkt utbildning för att jobba på sjukhus som betjänar stora områden med alla tänkbara diagnoser. Man kan tycka att boken kanske är dramatiserat, men så var verkligheten. Jag talar om egen erfarenhet, eftersom jag arbetade på samma sjukhus i Aira, Etiopien innan Erik kom dit.
  Jag har inte svårt att förstå att Dr. Erik hade svårt att jobba i Sverige, och att han ser det som ett privilegiu att han fick “viga” sitt liv för människorna som boken berättar om
 4. Inte en vanlig doktor! Siw Inger , 10 april 2019 En uppfriskande skildring av en läkare som verkligen brinner för att hjälpa människor med allehanda sjukdomar både i Sverige och Etiopien främst. Prestigelös och med en enorm uppfinningsrikedom där inte pengar finns till dyrbar utrustning klarar han av att lösa problem med hjälp av cykelekrar, fiskelinor och hårklämmor och billiga borrar! .
  Boken är lättläst även för den utan medicinska kunskaper. Mer än en gång undrar jag hur han kunde orka med att vara så kreativ och aktiv underså långa tidsperioder utan någon ersättare på sjukhuset, varken dag eller natt! En stor bedrift, och till hjälp finns i alla lägen hans fru,sjuksköterskan född i Eritrea!
  Ett komplett par som gjort en annorlunda ” resa” i livet.
 5. Superbra!! Gustav, 9 april 2019 Kan varmt rekommendera denna bok till alla. Spännande och mycket intressant läsning. Det är svårt att lägga ifrån sig boken när man börjat läsa. Inspirerande och lärorikt!
 6. Yohannes, 9 april 2019 En oerhört inspirerande och fantastiskt bok om en resa på andra sidan jordklotet. Eric tar med oss på beskrivande och personlig berättelse om motgångar, optimism och kreativitet.
  En läkare som är mindre förtjust i byråkrati och finner sitt livsarbete i Etiopien och Kambodja.
  Ärlig och inspirerande med en touch av humor på det hela. Rekommenderar starkt!!
 7. Fantastisk läsning Kajsa, 9 april 2019 Författaren tog med mig på detaljerade berättelser från verkligheter långt ifrån min egen. Fantastiska livsöden, osannolika ingrepp och med humor, glädje och uppriktighet berättar han om sjukvård när den egentligen är som bäst, enkel, effektiv, patienten först och obyråkratiskt. Det går inte att släppa den och man skulle så gärna vilja vara en del av operationsteamet och uppleva allt på plats i både Etiopien och Kambodja! Hade lagt mig under Eriks operationsinstrument vilken dag som helst 🙂
 8. Ruskigt bra Gudrun , 12 mars 2019 En bok som man inte gärna vill släppa när man börjat läsa. För den som verkar inom sjukvården måste den vara ännu bättre, då man som icke sjukvårdskunnig ibland kanske inte förstår hur det borde gå till vid exvis en operation. Erik sätter fingret på den svenska sjukvården och hur mycket som har gått snett där, exvis att administrationen numera verkar vara en huvuduppgift.
 9. Fascinerande bok om en oerhört kompetent kirurg. Hans Torbjörn Tropp, 21 januari 2019 Erik Erichsen är oerhört kompetent som kirurg. Han har lång erfarenhet från Ortopedisk kirurgi. Han har vidareutbildat sig inom andra kirurgiska discipliner och använt sin kunskap när han arbetat i andra länder, framför allt i Afrika. Han har dokumenterat ett arbete med stor arbetsbörda och framför allt mycket hög nivå inom många områden – allmänkirurgi, gynekologi och ortopedi etc. Han har en fantastisk uppfinningsrikedom som kommit patienterna till gagn. Erik har dock sällan tålamod med den svenska sjukvården i allmänhet och administrationen i synnerhet.
  Boken är intressant läsning för den som vill ta del av hans professionella och personliga utveckling.
  Vid första anblicken kan man tro att han är en äventyrlig kirurg. Om man känner honom bättre, har sett honom arbeta och även sett resultatet av hans kirurgi så vet man att han alltid är mycket väl förberedd och påläst och att hans verksamhet grundas på djupt intresse, hårt arbete och en fantastisk förmåga att omsätta kunskap i praktiken.
 10. Fin biografi om sjukvård Anders Dimberg, 6 maj 2019 Som kollega och nästan jämnårig, känner jag igen mycket av det som beskrivs ifrån den svenska sjukvården. Spännande berättelser från utlandstjänst som är trovärdig. En exceptionell kollega som jag beundrar.

Boken Rebellkirurgen
rebellkirurgen@gmail.com: